Filtrace hrubých nečistot
Plně automatické
čištění vody
- Kontinuálně odstraňují z chladící vody veškeré nečistoty
- Stálá dodávka vody i během čištění
- Jednoduchá instalace a provoz
- Předúprava vody pro změkčovače, reverzní osmózy
- Čistění vody pro zemědělské závlahové provozy
Použití
V průmyslových vodních okruzích (nejčastěji chladící okruhy) dochází k vzniku různých nerozpustných nečistot. Mohou vznikat srážením, když se změní vlastnosti vody (při ohřevu, po zahuštění v důsledku odparu, po prokysličení, apod.), mohou vznikat korozí materiálu potrubí, nebo mohou pocházet z jiných objektů, se kterými přijdou do styku (např. pokud voda slouží k oplachování výrobků). .
Tyto nečistoty mohou ucpávat části systému, případně znehodnocovat produkty. V neposlední řadě se na nich mohou množit bakterie, které pak působí další problémy. Nejjednodušší metodou, jak nerozpuštěné látky z vody odstranit, je mechanická filtrace na sítovém či diskovém filtru.
Takový filtr z vody dokáže odstranit částice větší, než je světlost jeho průlin (ta se typicky pohybuje v desítkách mikrometrů, tj. v setinách milimetru)
Funkce
Diskový filtr je tvořen horizontální dutou hřídelí, na kterou jsou nasazeny jednotlivé diskové moduly. Diskové moduly jsou tvořeny rámy a diskovými segmenty s napnutou filtrační tkaninou. Počet disků se v závislosti na aplikaci pohybuje v řádech jednotek až desítek. Hřídel se může volně otáčet a celý systém s diskový segmenty tvoří utěsněnou soustavu. Filtrace je kontinuální, voda vtéká nejdříve do duté hřídele a poté postupně do jednotlivých disků, nečistoty se zachytávají na filtrační tkanině. Jedná se o povrchovou filtraci, což znamená, že postupně vzniká na povrchu napnuté filtrační tkaniny tzv. filtrační koláč, který je třeba odstranit.
To se většinu provádí pomocí oplachových trysek. S rostoucí tloušťkou filtračního koláče roste tlakový rozdíl mezi znečištěnou vodou a filtrátem. Při určitém maximálním povoleném tlakovém rozdílu se celá rotační část pootočí a dojde k oplachu filtrační tkaniny. Zbytky filtračního koláče jsou pak odváděny tzv. kalovým žlabem, který je umístěn ve středu hřídele a ústí do usazovací nádoby.