Hypermangan v dezinfekci vody
Manganistan draselný (lidově hypermangan) je silné oxidační činidlo, které má využití v lékařství, analytické chemii i úpravě vody. Dříve se používal i k dezinfekci pitné vody, dnes má toto uplatnění jen v některých oblastech světa.
Fyzikálně-chemické vlastnosti hypermanganu
Manganistan draselný se vyskytuje v surovém stavu ve formě tmavě fialových až černých krystalů, případně ve formě černo-šedého prášku. Snadno se rozpouští ve vodě za vzniku světle růžového až fialového roztoku, dle koncentrace.
Vzniklý roztok není stálý, účinkem světla nebo organických nečistot se rozkládá na MnO(OH)2. Manganistan draselný je oxidační činidlo, nejsilnější oxidační účinky má v kyselém pH, ale působí i v pH neutrálním a zásaditém.
Na co se používá hypermangan
Oxidačních účinků hypermanganu je využíváno v celé škále oborů, i v domácnostech a na zahrádkách. Pro jeho bělící a dezinfekční účinky se používal při praní prádla, lze používat k dezinfekci akvárií a akvarijních pomůcek. Do bazénu se přidává v kombinaci s peroxidem, který reaguje se zbytkem manganu a neutralizuje ho.
Manganistan draselný v medicíně
V lékařství se hypermangan používá k ošetření kožních poranění. Menší odřeniny nebo vředy se potírají slabým roztokem manganistanu draselného ve vodě. Lze připravit i koupelový roztok rozpuštěním několika zrníček hypermanganu v teplé vodě. Ten se používá zejména na kožní a nehtové mykózy nohou. Práškový manganistan draselný lze zakoupit v lékárně.
Dezinfekční účinky hypermanganu
Dezinfekčních účinků manganistanu je využíváno zejména v oblastech se sníženou kvalitou vody, omezeným přístupem k pitné vodě (např. v horách) nebo na zahradách pro dezinfekci studniční vody. Roztok hypermanganu lze aplikovat i přímo na pěstované rostliny jako prevenci plísní, nebo na omytí ovoce a zeleniny před konzumací.
Odborníci se však shodují na tom, že manganistan draselný v koncentraci, která je bezpečná pro konzumaci, nemá dostatečné desinfekční účinky a tudíž by neměl být používán k úpravě pitné vody.
Společné prohlášení lékařské komise UIAA (Union Internationale des Associations d´Alpinisme) zní:
,,Hypermangan nedisponuje dostatečným dezinfekčním účinkem, aby zabezpečil přípravu nezávadné vody anebo dezinfekci potravin. V koncentracích, které výrazně neovlivní chuť, je jeho účinek příliš slabý a tudíž by neměl být používán. Nežádoucí vedlejší účinky spočívají v hnědavém zabarvení jazyka a zubů.“
Úprava pitné vody hypermanganem
Manganistan draselný se nepoužívá jako dezinfekční činidlo ve vodárenském průmyslu, ale jeho využití zde přesto najdeme. Účinně odstraňuje ionty železa a manganu z pitné vody, proto se používá v některých zařízeních pro úpravu vody k odželezňování a odmanganování. Manganistan je dávkován do čištěné vody, kde oxiduje železo, mangan a sirovodík.
Vzniklé oxidy jsou poté filtrovány vícesložkovým filtrem. Ten bývá potažen vrstvou dalšího manganistanu draselného, aby zachytil případný přebytek nezoxidovaných minerálů. Pokud bylo aplikováno vyšší množství manganistanu, je využito k regeneraci tohoto filtru. Voda na výstupu filtru by měla být bezbarvá.
Stejným způsobem manganistan oxiduje i organické sloučeniny, což přispívá k rozkladu některých bakterií. Přesto jeho účinek není dostatečný a je nutný jiný způsob účinné dezinfekce.
Obchodní manažer