16.2.2017

Clostridium perfringens patří mezi nejobvyklejší lidské patogeny. Přítomnost v lidském organismu může způsobovat histotoxické infekce, plynaté gangrény, celulitis. Nejčastěji je však tato bakterie původcem střevních onemocnění (zácpy, průjmy, enteritidy, enterotoxikémie).

Clostridium perfringens

Clostridium perfringens

K nákaze nejčastěji dochází po požití kontaminovaného jídla při čemž inkubační doba je 8 – 14 hodin a klasickými symptomy jsou průjmy, křeče a bolesti břicha. Horečka se většinou nevyskytuje. Hlavní útočiště poskytuje bakteriím nedostatečně tepelně upravené maso. Často se jedná o maso, které bylo sice dobře připraveno, ale příliš dlouho před konzumací. Je to proto, že Clostridium perfringens tvoří spory, které přežijí teploty při vaření, při dlouhém odstavení jídla vyklíčí a vyvinou se infekční bakteriální kolonie.

Stav obvykle vymizí během 24 hodin.

Přidat komentář

Úprava vody pro průmysl i domácnosti

Tento web využívá cookies pro zajištění funkčnosti webu a získání statistik návštěvnosti webu. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Starší příspěvky:
Enterokoky

Enterokoky (Enterococcus) jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry. Najdeme je ale i ve vodě, v půdě a na rostlinách. Tyto bakterie...

Zavřít