Clostridium perfringens

Clostridium perfringens

16.2.2017

Clostridium perfringens patří mezi nejobvyklejší lidské patogeny. Přítomnost v lidském organismu může způsobovat histotoxické infekce, plynaté gangrény, celulitis. Nejčastěji je však tato bakterie původcem střevních onemocnění (zácpy, průjmy, enteritidy, enterotoxikémie).

K nákaze nejčastěji dochází po požití kontaminovaného jídla při čemž inkubační doba je 8 – 14 hodin a klasickými symptomy jsou průjmy, křeče a bolesti břicha. Horečka se většinou nevyskytuje. Hlavní útočiště poskytuje bakteriím nedostatečně tepelně upravené maso. Často se jedná o maso, které bylo sice dobře připraveno, ale příliš dlouho před konzumací. Je to proto, že Clostridium perfringens tvoří spory, které přežijí teploty při vaření, při dlouhém odstavení jídla vyklíčí a vyvinou se infekční bakteriální kolonie.

Stav obvykle vymizí během 24 hodin.

Přidat komentář

Úprava vody pro průmysl i domácnosti
Kam dále:
enterococcus
Enterokoky

Enterokoky (Enterococcus) jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry. Najdeme je ale i ve vodě, v půdě a na rostlinách. Tyto bakterie...

Zavřít