EuroClean.cz / Články / Příběh projektu S.A.W.E.R.
sawer

Příběh projektu S.A.W.E.R.

19.2.2021

Seznamte se s příběhem autonomního zařízení S.A.W.E.R. od zrodu myšlenky po jeho sestavení, který již brzy začne proměňovat suchou a horkou poušť v zelenou krajinu prostřednictvím vody ze vzduchu a sluneční energie. Technologie, kterou vyvíjí Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, se stane jádrem českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. V něm bude zavlažovat oázu s rostlinami, jež by jinak v nehostinném pouštním prostředí nepřežily.

S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource) je autonomní zařízení, které vyrábí vodu ze vzdušné vlhkosti. Má dva účely: Výroba pitné vody a přeměna suché pouště v oázu prostřednictvím cíleného rozmnožování mikroorganismů.
EuroClean WatiMin bude součástí projektu S.A.W.E.R. na EXPO 2020 >>

Záměr postavit systém S.A.W.E.R. vznikl už v závěru světové výstavy EXPO 2015 v hlavě komisaře národní účasti Jiřího F. Potužníka, kterého začala lákat myšlenka propojit v Miláně prezentované inovace a ukázat je příště světu jako jeden funkční celek. Když ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení na koncepci národní účasti na EXPO 2020 v Dubaji, napsal proto návrh na vznik systému, který by získával vodu ze vzduchu a pak kultivoval poušť.

EXPO 2020 v Dubaji proběhne v termínu od 1. října 2021 do 31. března 2022.

1. Projekt S.A.W.E.R. byl poprvé představen veřejnosti |2017

Prvotní představa o podobě a principu fungování systému S.A.W.E.R. po počátečních diskusích velmi rychle získala konkrétní obrysy. Díky tomu bylo možné už na podzim veřejně prezentovat konkrétní záměr za přítomnosti zástupců Ministerstva zahraničních věcí České republiky na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

2. Byl vyroben první prototyp a začal vyrábět vodu |2018

Na základě požadavků vzešlých z konzultací byla vyrobena první prototypová jednotka systému S.A.W.E.R., která byla testována v laboratořích v Buštěhradu ve speciálně postavené klimatické komoře simulující pouštní podmínky. Souběžně byl vytvořen návrh systému pro český národní pavilon na EXPO 2020 a pokračovaly prezentace na odborných akcích, veletrzích a seminářích pro zástupce partnerů projektu a médií.

3. S.A.W.E.R. patřil mezi hlavní témata představení Inovační strategie ČR 2019-2030 |2019

V Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě proběhla konference pořádaná Úřadem vlády a Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Nejprve byla prezentována inovační strategie České republiky do roku 2030 nazvaná „The Czech Republic: The Country for the Future“. Pak následovalo představení několika vybraných inovačních projektů, které se do budoucna jeví jako mimořádně slibné. V kategorii „ČR jako lídr v energeticky úsporných technologiích“ pořadatelé vybrali systém S.A.W.E.R., který na konferenci prezentoval jeho duchovní otec Tomáš Matuška.

4. Voda ze systému S.A.W.E.R. se už dá i pít

K prototypu sytému S.A.W.E.R., který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a který dokáže kultivovat poušť s pomocí podpovrchových kultur (solar-air-water-energy-resources), připojili vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT mineralizační jednotku WatiMin společnosti EuroClean upravující destilovanou vodu na pitnou.

WATIMIN

5. Připojení k misi Svazu průmyslu a dopravy do Spojených arabských emirátů

Ředitel Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Lukáš Ferkl se v zastoupení rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka zúčastnil mise Svazu průmyslu a dopravy do Spojených arabských emirátů. Ta byla součástí zahraniční cesty předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka. Kromě návštěvy hospodářských komor v Abú Dhabí a Dubaji, Zayed Univerzity či diskuse s českými podnikateli ve Spojených arabských emirátech bylo na programu také setkání na staveništi pro EXPO 2020 v Dubaji a ladění technických detailů ohledně systému S.A.W.E.R.

6. V Kutné Hoře se začal připravovat S.A.W.E.R. na cestu do Dubaje

Pracovníci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT vypravili systém S.A.W.E.R. na cestu ze svého sídla v Buštěhradu do Kutné Hory. Zde v dílnách specializované firmy PAVELKA – kontejnery s.r.o. proběhlo zabudování celého zařízení i s veškerým příslušenstvím do přepravních kontejnerů, v nichž by pak mělo být odesláno do Spojených arabských emirátů, aby se mohlo podrobit zkoušce výroby vody ze vzduchu v reálných pouštních podmínkách.

7. Zahájení miniaturizace systému S.A.W.E.R.

V rámci projektu Zeta byly zahájeny práce na zmenšení systému S.A.W.E.R. v měřítku 1:10. Cílem je představit funkční zařízení na světové výstavě EXPO v únoru 2021. Dosažené parametry by měly umožnit přenášet mini S.A.W.E.R. lidskou silou a transportovat ho například na korbě běžného užitkového auta kategorie pickup. V pouštním prostředí by měl zmenšený systém sloužit jako nouzový zdroj pitné vody, který bude vyrábět zhruba 10 litrů za den.

9. Chemoprojekt má zájem zařadit S.A.W.E.R. do svého portfolia

Úvodní schůzka se zástupci společnosti spadající do skupiny SAFICHEM GROUP AG byla velmi zajímavá. Obě strany budou pokračovat v hledání cest vzájemné spolupráce s cílem komercializovat S.A.W.E.R. jak v již řešených oblastech, tak i v Iráku či Sýrii.

9. Zástupci našeho vojska se přijeli podívat na S.A.W.E.R.

Během průmyslového dne organizovaného společně s Ministerstvem obrany si systém S.A.W.E.R. prohlédli zástupci Armády České republiky, kteří projevili upřímný zájem jak o kontejnerové řešení, tak o jeho budoucí mini verzi. Ve spolupráci s AČR bylo získáno mnoho podnětů pro další vylepšení systému tak, aby vyhovoval i vojenskému prostředí a použití například na zahraničních misích.

10. Česká republika převzala pozemek pro stavbu svého pavilonu na EXPO 2020 |13.3.2019

Výstaviště EXPO 2020 se rozprostírá ve tvaru květu na ploše cca 4,5 km² poblíž letiště Al Maktoum a přístavu Jebel Ali, zhruba ve třetině cesty mezi centry Dubaje a Abú Dhabí. Zástupci České republiky zde převzali pozemek pro stavbu jejího pavilonu, jehož součástí bude oáza zavlažovaná vodou získanou ze vzduchu systémem S.A.W.E.R.
expo_CZ

10. Stavba vlastního bateriové úložiště

Po dlouhém jednání trvajícím více než rok původně dohodnutý dodavatel bateriového úložiště odmítl dodat svůj systém. Narychlo byl spuštěn nákup prvků a stavba vlastního bateriového úložiště.

12. Nabídka otestovat systém na nejsušším místě na světě

Vládní agentura pro podporu mezinárodního obchodu Czech Trade nabídla projektu možnost kontaktovat potenciální partnery pro vyzkoušení prototypu zařízení v jihoamerické poušti Atacama, která patří k nejsušším oblastem na naší planetě.

13. S.A.W.E.R. se představí v Austrálii

Projekt získal pozvání účastnit se říjnové cesty delegace Ministerstva zahraničních věcí ČR do Austrálie, kde by měl být představen zástupcům místních podnikatelů.

14. Nový ministr průmyslu a obchodu se seznámil s projektem S.A.W.E.R.

Generální komisař české účasti na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji Jiří F. Potužník představil S.A.W.E.R. novému ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi. Během prezentace se hovořilo mimo jiné také o možnosti získat dodatečné zdroje na další prototypové jednotky, které by mohly být umístěny v pouštních oblastech Austrálie a Chile.

15. Představení činnosti ománskému ministru zahraničí

Během pracovní návštěvy České republiky zavítal ománský ministr zahraničních věcí Yousuf bin Alawi bin Abdullah také na rektorát ČVUT, kde se seznámil s výsledky práce Univerzitního centra energeticky efektivních budov. Součástí jednání byl i návrh na spolupráci v rámci projektování budovy nově zřizované české ambasády v Ománu. Při přípravě návrhů by měly být zúročeny zkušenosti načerpané při realizaci projektů S.A.W.E.R. a Air House.

16. Ze vzduchu voda, z pouště zahrada. Češi vyvinuli sci-fi technologii ze Star Wars

Tomáš Matuška poskytl rozhovor pro magazín Studenta. Redaktor Petr Cieslar se zajímal o detaily technologie S.A.W.E.R., která se v roce 2020 stane vlajkovou lodí České republiky na výstavě EXPO v Dubaji.

17. S.A.W.E.R. měl premiéru na obranném a bezpečnostním veletrhu ISDEF v Izraeli

V rámci stánku České republiky byl na mezinárodním veletrhu obraných technologií ISDEF v Izraeli představen systém S.A.W.E.R. Veletrh ISDEF patří mezi nejprestižnější světové akce zaměřené na prezentaci výrobků a inovací pro potřeby obrany, národní a kybernetické bezpečnosti, zpravodajských služeb, zajišťování veřejného pořádku a ochrany kritické infrastruktury, která je nezbytně nutná k zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, mezi něž bezesporu patří dodávka pitné vody.

18. Zkušební prototyp vyrazil v kontejnerech do Spojených arabských emirátů |21.6.2019

V laboratořích v Buštěhradu se podařilo dokončit přípravy a vypravit systém S.A.W.E.R. na cestu do SAE, kde se podrobí ostrému testu v reálných pouštních podmínkách. Výsledky zkušebního provozu poslouží k případným úpravám a vylepšením zařízení, které bude srdcem oázy v české národní expozici na výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Odjezd SAWER do Dubaje

19. S.A.W.E.R. začal vyrábět vodu v poušti |1.8. 2019

Systém S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources) vyrobil v noci z 31. července na 1. srpna 2019 v poušti Sweihan ve Spojených arabských emirátech první desítky litrů vody ze vzduchu jen s pomocí solární energie.

SAWER v poušti Sweihan

20. S.A.W.E.R. prošel těžkou zkouškou v poušti a vrací se do ČR |12.12. 2019

Po úspěšném testování v poušti poblíž města Sweihan ve Spojených arabských emirátech se první verze systému SAWER připravuje na návrat do České republiky. Demontáž proběhne první lednový týden a zařízení by mělo být zpět v místě svého vzniku v Univerzitním centru pro energeticky účinné budovy ČVUT počátkem února 2020. Experimentální systém ukázal, že je možné vyrábět vodu ze vzduchu absolutně autonomním způsobem bez spotřeby vnější energie i v pouštním prostředí.

Postupem prací na výstavišti EXPO 2020 v Dubaji se blíží i doba instalace druhého systému SAWER, který bude umístěn v technické místnosti českého národního pavilonu. V současné době je již vyráběná sorpční jednotka umístěna v laboratořích ČVUT UCEEB, kde bude celý systém dokončen do konce tohoto roku.

21. Jméno mladší sestry projektu SAWER je MAGDA |31.3. 2020

Univerzitní centrum pro energeticky účinné budovy ČVUT vyvíjí mobilní autonomní zařízení, které by se mělo vejít na běžnou dodávku a které by mělo fungovat jako nouzový generátor vody ze vzdušné vlhkosti v horkém pouštním prostředí. Vědci očekávají, že MAGDA ve své konečné podobě vyprodukuje asi 10 litrů vody denně a že rozměry jednotky nepřesáhnou 1 × 1 × 2 m. MAGDA je zkrakta pro Mobile Autonomous Water Generator from Desert Air.

22. Česká republika podpořila návrh na odložení EXPO 2020 v Dubaji o rok |27.4. 2020

Česká republika v pondělí 27. 4. 2020 podpořila návrh organizátorů Všeobecné světové výstavy na odložení EXPO 2020 v Dubaji o jeden rok. Důvodem je celosvětová pandemie choroby COVID-19, která má dopad jak na přípravy expozic, tak na předpokládanou návštěvnost EXPO.

Média

Přidat komentář

    Zanechte nám vzkaz, ozveme se vám zpět

    (například rozbor vody)

    Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

    Můžete i rovnou volat: +420 222 703 533

    X

      (rozbor vody, pokud máte)

      Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

      X

        Pošlete nám rozbor vody, ozveme se vám zpět

        (rozbor vody)

        Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

        X

          Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

          Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

          X

            Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

            Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

            X

              Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

              Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

              X

                Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                X

                  Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                  Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                  X

                    Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                    Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                    X

                      Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                      Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                      X

                        Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                        Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                        X

                          Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                          Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                          X

                            Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                            Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                            X

                              Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                              Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                              X

                                Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                                Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                                X

                                  Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                                  Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                                  X

                                    Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

                                    Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                                    X

                                      Po vyplnění údajů budete přesměrováni na podklady

                                      Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                                      X

                                        Po vyplnění údajů budete přesměrováni na podklady

                                        Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

                                        X

                                          Rychly kontakt

                                          (napríklad rozbor vody)

                                          Vaše údaje sú u nás v bezpečí a slúži len pre našu komunikáciu. Odoslaním formulára súhlasím so spracovaním osobných údajov.

                                          X

                                            Szybki kontakt

                                            Twoje dane są u nas bezpieczne i będą one wykorzystywane wyłącznie w celu, w którym nam je przekazujesz. Przesyłając formularz, wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych.

                                            X

                                              Quick contact

                                              (for example. water analysis)

                                              Your data is safe with us and serves only for our communication. By submitting the form I agree to the processing of my personal data.

                                              X