Jaká jsou rizika pití příliš měkké vody

17.7.2019

Voda je jednoduchá sloučenina, ve které se  dokáže rozpustit velké množství anorganických i organických látek. Ne vždy se jedná o žádoucí příměsi. Moderní úpravny si se škodlivými rezidui léčiv, pesticidů nebo těžkých kovů naštěstí umějí poradit, je však potřeba dbát na to, aby voda po úpravě obsahovala dostatečné množství minerálů. To může být problém při použití nanofiltrace či reverzní osmózy, které z vody odstraní takřka vše. Minerály (např. vápník, hořčík, sodík, draslík) lidské tělo potřebuje a také vodě dodávají místně specifickou chuť. Již od 50. let se začala odborně studovat souvislost mezi pitím extrémních typů vod od velmi měkkých, až po velmi tvrdé a lidským zdravím.

Jak vzniká voda bez minerálů

Demineralizovaná voda vzniká kondenzací páry ze vzdušné vlhkosti či odsolováním vody mořské nebo brakické, a to zejména v zemích, v nichž je vody chronický nedostatek. Taková voda je z lékařského hlediska nevhodná ke dlouhodobé konzumaci a musí projít další úpravou – remineralizací vody.

Co se děje v lidském těle při konzumaci extrémně měkké vody

Jeden šálek kávy či jiného nápoje ze zařízení, jež používá pro úpravu vody třeba reverzní osmózu zdraví neuškodí. Pravidelná konzumace takto upravené vody by ale měla být výjimkou. Demineralizovaná voda by měla patřit pouze do laboratoří nebo průmyslu.

Přehled druhů filtrací

Přehled typů filtrace dle velikosti “membrány”

Jak působí měkká voda na hospodaření s ionty v lidském organismu

Buňky všech živých organismů jsou tvořeny polopropustnými membránami. Jejich úkolem je vyrovnávat tlak uvnitř buňky vůči okolnímu prostředí. Tyto děje se nazývají jako osmotické (https://cs.wikipedia.org/wiki/Osmotický_tlak). Při osmóze dochází k vyrovnávání koncentrací iontů mezi buňkou a mezibuněčným prostředím. Je-li koncentrace iontů vně a uvnitř rozdílná, tak roztok o nižší koncentraci směřuje do míst s koncentrací vyšší. Tento děj se označuje jako koncentrační spád.

Obsahuje-li okolní prostředí nedostatek minerálů, buňka takovou vodu přijímá a kvůli vysokému vnitřnímu tlaku může dojít k popraskání její membrány. V opačném případě buňka vodu ztrácí a membrána je rovněž poškozená. Optimální stav je, aby roztok, ve kterém se buňky nacházejí byl izotonický. To znamená, aby koncentrace látek mezi mimobuněčnou tekutinou a buňkami, zejména krevními, byly víceméně vyrovnané.

Vliv osmotického tlaku na lidské červené krvinky

Vliv osmotického tlaku na lidské červené krvinky – Autor: LadyofHats
 

Voda, která obsahuje minimální množství minerálů látek – méně než 100 mg v litru, způsobuje ztrátu mnohých esenciálních prvků z organismu.

Zajímavým zjištěním byla souvislost mezi pitím tvrdé a měkké vody a výskytem kardiovaskulárních onemocnění souvisejících s kornatěním tepen a cévních mozkových příhod. Velmi měkká voda k oběma typům onemocnění významně přispívala (1,2). Sledování se prováděla na rozsáhlých územích, neboť voda z povrchových zdrojů má různou tvrdost. K tomuto poznání ještě přistoupilo ujištění, že k výše jmenovaným chorobám přispívá i voda s nižším pH (kyselejší).

Parametry přiměřeně tvrdé vody

Tvrdostí vody se rozumí obsah všech kationtů, jež v periodické soustavě prvků patří do skupiny alkalických zemin. V případě vody se jedná o vápník (Ca2+ ) a hořčík (Mg2+). Tvrdost vody se obvykle označuje jako součet molárních koncentrací hořčíku a vápníku v milimolech (mmol) na litr. Někteří odborníci se pojmu tvrdost vody vyhýbají, neboť vápník a hořčík působí v organismu protichůdně, a tak podle nich nelze jako tvrdou vodu definovat pouhý součet jejich koncentrací.

Pitná voda
mmol/l
odH
oF
velmi tvrdá
> 3,76
> 21,01
> 37,51
tvrdá
2,51 – 3,75
14,01 – 21
25,01 – 37,5
středně tvrdá
1,26 – 2,5
7,01 – 14
12,51 – 25
měkká
0,7 – 1,25
3,9 – 7
7 – 12,5
velmi měkká
< 0,7
< 3,9
< 7
Tabulka tvrdosti vody

Příklady prvků nezbytných pro správné fungování biochemických pochodů v lidském těle

Člověk se svým složením a potřebami neliší od ostatní přírody. Některé prvky potřebuje ve větší míře – prvky esenciální, jiné jen ve stopových množstvích.

Prvek Role v organismu a příznaky nedostatku
Hořčík Podílí se na metabolismu enzymů a ATP – adenosintrifosfátu, což je sloučenina, jež funguje jako zásobárna energie pro biochemické reakce v těle. Při nedostatku hořčíku jsou ohroženy srdeční cévy a správná činnost svalů.
Vápník Je důležitý pro nervosvalovou činnost a syntézu tkání kostí a zubů. Význam má při krevní srážlivosti. Nedostatek proto vede ke krvácením. Hraje roli v prevenci proti různým druhů rakoviny. Chrání před vysokým krevním tlakem a neurologickými problémy. Vápník i hořčík zabraňují vstřebávání těžkých prvků do organismu.
Remineralizace vody se provádí přídavkem vápence a dolomitu. Současně se přidává oxid uhličitý pro jejich lepší rozpustnost. K dalším makrobiogenním prvkům patří draslík a sodík.
Selen Působí proti volným radikálům, které mají rakovinotvorný účinek. Nachází se hlavně v mořských produktech.
Meď Společně se zinkem se podílí na využití sacharidů v organismu. Roli má i ve správné stavbě kostí a činnosti nervového systému. Jako stopový prvek se účastní biosyntézy pojivových a krycích tkání.
Železo Společně s mědí má význam při krvetvorbě. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti.
Mangan Působí jako katalyzátor při biosyntéze proteinů. Chybí-li v organismu mangan, může člověka ohrozit cukrovka 2. typu.
Zinek Podporuje správný růst kostí a buněčnou imunitu. Přiměřené množství zinku má pozitivní vliv na plodnost.
Kobalt Prvek je součástí vitamínu B12, který se podílí na krvetvorbě a chrání srdce. Nedostatek vede k chudokrevnosti.
Chrom Jako katalyzátor se účastní syntézy proteinů a cukrů. Záleží na jeho oxidačním čísle. Trojmocný chrom se v organismu projeví pozitivně, naopak šestimocný působí jako karcinogen.
Mikroprvky se do organismu dostávají hlavně s potravou, ale jejich zdrojem bývá i voda, zejména ta z podzemních vrtů. Ve vyšších koncentracích jsou škodlivé. Ve vodě by se neměla nacházet rtuť, kadmium ani olovo.

Kdy pitnou vodu změkčovat

Pitná voda by měla obsahovat 200 až 500 miligramů minerálů na jeden litr. Obsah minerálů se liší i mezi jednotlivými regiony České republiky. Voda s vyšším obsahem minerálů se vyskytuje v oblastech, kde v minulosti probíhala sopečná a geotermální aktivita. Tvrdší voda se nachází i ve Středočeském nebo Olomouckém kraji, měkčí je naopak v kraji Jihočeském. Změkčovače vody >>

Mapa tvrdosti vody v ČR

Mapa tvrdosti vody v ČR

Z extrému do extrému

Celkově se dá říct, že pitná voda na celém území České republiky má dostatečné množství minerálů. Proto není zapotřebí pitnou vodu příliš změkčovat. Někteří spotřebitelé se upínají k pití minerálních vod. Ty však při nadměrné konzumaci, pokud člověk není vystavený extrémní fyzické zátěži, zatěžují vnitřní orgány, zejména ledviny. Každý extrém je škodlivý a ani pravidelné pití minerální vody organismu neprospívá.

Pavel Hofreiter

Váš odborník na vodu

+420 222 703 933

Pavel
Potřebujete upravit vodu?
Jsem tu pro Vás
  1. Schroeder, H.A. (1960). Relation between mortality from cardiovascular disease and treated water supplies. JAMA 172: 1902-1908
  1. Kožíšek, F (2003). Zdravotní význam „tvrdosti“ pitné vody. Státní zdravotní ústav, Praha: 1-24

Přidat komentář

Úprava vody pro průmysl i domácnosti
Kam dále:
Zákal – signál, že pitná voda není v pořádku. Příčiny, rizika, odstranění

Pitná voda musí být zcela bezbarvá a čirá. Jakákoliv odchylka od tohoto stavu znamená, že obsahuje organické nebo anorganické příměsi....

Zavřít