
Je voda upravená reverzní osmózou pitná?
Reverzní osmóza je variantou filtrace, při které kapalina protéká otvory tak úzkými, že se do nich obsažené nečistoty již nevejdou, zachytí se na filtru a dále protéká už jen čistá voda.
Základem je osmotická membrána
Hlavním prvkem každé reverzní osmózy je osmotická membrána s velikostí pórů jen 0, 0001 mikronu. Membrána tedy propouští molekuly vody, ale příměsi či nečistoty se přes ni nedostanou (přibližná velikost molekuly vody je 3,1.10-9m).
Zároveň je zde zajištěno průběžné samočištění, čímž je membrána chráněna před ucpáním.
Princip čištění spočívá v tom, že membránou prochází jen určité množství vody přičemž ostatní voda povrch membrány omývá a nečistoty jsou tak odváděny pryč.
Reverzní osmóza potřebuje ke svému procesu tlak, který je nutný k protlačení molekul přes filtr. Potřebný tlak na membránu RO se různí podle typu aplikace a pohybuje se cca od 4 bar (malé reverzní osmózy) až po 100 bar (velké průmyslové osmózy) – podle toho kolik a čeho je potřeba odfiltrovat.
O vodě, která je zpracována reverzní osmózou můžeme říci, že je vodou “destilovanou”.
Destilovaná voda se vyznačuje tím , že má sníženou koncetraci až o 96% minerálních látek a až o 98% organických látek vůči vstupní vodě. Destilovaná voda díky tomu nevytváří na spotřebičích bělavý povrch známý jako vodní kámen. Destilovaná voda je bez barvy kromě silné vrstvy, kdy je namodralá. Vyrábí se buď destilací nebo právě reverzní osmózou.
Mohu vodu upravenou reverzní osmózou pít?
Na tuhle otázku mají různí lidé různý názor. Obecně je dáno, že destilovaná voda pro pitné účely vhodná není a ještě jsem neviděl nikoho, kdo by si ji na benzínové pumpě koupil a před nalitím do chladiče ochutnal.
Konzumace destilované vody může být dokonce nebezpečná. Může dojít k poškození střevní výstelky a jelikož neobsahuje žádné minerály ani ionty, má tendence je stahovat s vnitřního prostředí člověka. Člověk pak i častěji močí.
Pokud však destilovanou vodu smícháme například se zeleninovými šťávami, je to v pořádku. Šťávy se tím naředí, ale nic víc se jim nestane. Vlastně už se pak nedá říct, že jde o destilovanou vodu. Samozřejmě se to nesmí přehánět. Pokud by člověk kápnul dvě tři kapky šťávy do půllitru destilované vody, tak pije destilovanou vodu se všemi jejími potenciálními negativními důsledky na organismus.
Negativní důsledky pití destilované vody souvisí s tím, že je ultračistá. Jakmile se do ní něco přimíchá, tak se teto efekt v podstatě zruší. Ať už je v ní rozmíchána zeleninová šťáva, šumák, nebo se z ní uvaří polévka.
Prvotní příznaky požití destilované vody
- slabost
- bolest hlavy
- celková únava
- křeče
Norma pro vodu destilovanou, které musí odpovídat je ČSN 684063.Proč je destilovaná voda nevhodná pro pití můžete číst i zde – odkaz.