Limity pro pitnou vodu: vápník – min. 30 mg/l, hořčík – min. 10 mg/l
- Tvorba vodního kamene ve varné konvici, pračce, bojleru, kotli (kotelní kámen), v topení a potrubích
- Bílé skvrny na sklenicích, kovových prvcích sanity
- Vysušená kůže po sprchování/koupeli
- Snížení účinnosti až úplné ucpání tepelných výměníků a jiných zařízení (reverzní osmózy, trysky, sanita, čerpadla)
- Zvýšená spotřeba pracích prostředků
Změkčení tvrdé vody
O tvrdé vodě a vodním kameni
Zvýšená tvrdost je nejčastěji problémem podzemní vody. Legislativní limit je však pouze pro její minimální hodnotu. Doporučený limit (2,0 až 3,5 mmol/l) je stanoven jen s ohledem na nutriční význam a jiné využití nebere v potaz. Proto je naprosto běžné, že se veřejným vodovodem distribuuje voda s vysokou tvrdostí. 40% obyvatel ČR je zásobováno vodou s tvrdostí 2 mmol/l a vyšší, což už je hodnota způsobující problémy (voda s tvrdostí 1,25 až 2,50 mmol/l je označována jako středně tvrdá).
velmi měkká voda | < 0,7 mmol/l |
měkká voda | 0,7 – 1,25 mmol/l |
středně tvrdá voda | 1,26 – 2,5 mmol/l |
tvrdá voda | 2,6 – 3,75 mmol/l |
velmi tvrdá voda | > 3,76 mmol/l |
V domácnostech při běžné spotřebě dochází kvůli tvrdé vodě jen k drobným problémům, jako jsou úsady ve varné konvici a skvrnky na sklenicích a chromovaných částech umyvadel a van. Tvrdá voda však dokáže velmi rychle zničit pračku (tím že vodní kámen obalí topné těleso a pračka se zadře) nebo bojler (tím, že jej nánosy vodního kamene ucpou). Vodní kámen však postupně zanáší i běžné potrubí a snižuje tak průtok vody.
V průmyslu pak dochází k mnoha komplikacím. Čerpadla, tepelné výměníky, kotle, filtrační systémy, to vše se vodní kamenem zanáší, klesá účinnost a může dojít až ke zničení. Následné odstranění vodního kamene je obtížné, může při něm dojít k poškození zařízení, nebo je z principu neproveditelné.
Proto se nejčastěji přistupuje ke změkčení vody iontovou výměnou. Tvrdost vody se sníží hned na vstupu do objektu a veškeré výše zmíněné problémy se tím eliminují. U pitné vody se voda změkčuje jen částečně, aby zůstala zachována její nutriční hodnota, u vody průmyslové se často změkčuje kompletně (na téměř nulovou tvrdost).
Ke stažení: Tvrdá voda (PDF)