22.10.2018
Počet přečtení 328

Přesto, že je kvalita vody u nás na vysoké úrovni, tak se lze s některými problémy vody setkat běžně. Z nichž některé jsou patrné hned (pachuť vody, zápach vody či zákal) a jiné nemusí být ze začátku vůbec znatelné (tvrdá voda či bakterie). Dalším důležitým aspektem, na který je nutné brát zřetel je, že pitná voda se různí v chemických a senzorických vlastnostech z hlediska regionálních a místních podmínek. Proto úprava vody pro kavárny a restaurační zařízení nabývá v dnešní době na významu. Obdobně na tom jsou i hotely a jiná ubytovací zařízení.

Kavárna

Voda je důležitým prvkem kaváren a restauračních zařízení, proto ji lze považovat za předpoklad úspěšného podnikání a spokojenosti zákazníků v tomto sektoru. Kvalita vody určuje chuť kávy a horkých nápojů, ovlivňuje chuť jídel a kvalitu výsledku mytí nádobí. Voda má také nezanedbatelný vliv na životnost a účinnost používaného zařízení, jako jsou kávovary, myčky, konvektomaty a jiná zařízení.

Z těchto důvodů je pro kavárny a restaurace podstatná pitná voda co nejvyšší možné kvality, což se často neobejde bez potřeby její úpravy.

Hlavní problémem je tvrdá voda

Častým a významným problémem pro kavárny a restaurační zařízení je zejména tvrdá voda, což je voda charakteristická zvýšeným podílem vápníku a hořčíku. Projevuje se tvorbou vodního kamene ve varné konvici, myčce, bojleru, usazováním vodního kamene na stěnách hrnců apod. Vodní kámen také stojí za nevzhlednými usazeninami na skle a příborech, což nedělá dobrý dojem na zákazníka.

Sklenice

Vodní kámen se dále projevuje na topných plochách a spirálách, na kterých se vytváří vápenná vrstva, čímž se zvyšuje elektrická spotřeba daného zařízení. Významným rizikem tvrdé vody je zkracování životnosti a snižování účinnosti používaných zařízení, která nebudou v tomto ohledu podléhat ani záruce. Vodní kámen mimo jiné postupně zanáší běžné potrubí a snižuje tak průtok vody. Vodní kámen tak v podstatě zvyšuje náklady kaváren a restaurací, ale i běžných domácností.

Změkčení vody

Řešením pro tvrdou vodu je její změkčení, které spolehlivě zamezí vzniku vodního kamene. Změkčení vody lze provést několika metodami, z nich nejčastější a nejúčinnější metodou je metoda iontové výměny. Na principu iontové výměny funguje změkčovač vody AquaSoftener , který ionty vápníku a hořčíku vyměňuje za neškodné ionty sodíku. Díky tomuto zařízení tak nedochází k častým poruchám používaných zařízení, čímž dojde ke snížení servisních nákladů. Také se sníží náklady na spotřebu elektřiny či na koupi nového zařízení.

Zvýšený obsah železa a manganu

Druhým nejobvyklejším problémem vody, se kterým se setkávají kavárny a restaurace, bývá zejména zvýšený obsah železa a manganu. Tyto prvky sice nejsou škodlivé, ale zhoršují chuť vody. Železo a mangan obvykle nacházíme u vody čerpané z podzemní vody a vlastních vrtů. Tato voda se projevuje rezavým zákalem, železitým zápachem, hořkou pachutí vody a usazeninami v potrubí a na zařízeních, které tím ucpávají. Voda s vysokým obsahem manganu a železa vede k poškození zařízení a viditelné projevy lze spatřit ve špatné chuti kávy či jídla, při jehož přípravě byla užita voda. Navíc ionty podporují výskyt bakterií.

Příprava kávy

Na odstranění železa a manganu z vody lze využít několik metod, např. mechanickou aeraci, oxidaci či filtraci. Vhodným řešením se jeví úpravna vody AquaEmix kdy dochází k odstranění nejen železa a manganu, ale také tvrdosti, amonných iontů a organických nečistot, čímž lze tuto úpravu vody zařadit mezi multifunkční řešení.

Uplatnění reverzní osmózy

Stále větší počet kaváren a restaurací také využívá k filtraci vody reverzní osmózu, která zachytí drtivou většinu veškerého znečištění. Upraví chuť a vůni vody, tím že zachytí volný chlór a další organické sloučeniny. Reverzní osmóza navíc zachytí i zbytky antibiotik, léčiv či nebezpečné bakterie a viry. Reverzní osmózu lze považovat také za vhodnou alternativu pro změkčení vody, jelikož odstraní ionty vápníku a hořčíku.

Reverzní osmóza má za následek výraznější a lahodnější chuť kávy, čaje a jídel připravovaných z osmotické vody, kterou se však doporučuje remineralizovat. Reverzní osmózu lze považovat za univerzální vodní filtr, který promění vodu na nejvyšší kvalitu.

V kavárnách a restauracích také mohou najít uplatnění filtry s aktivním uhlím, které perfektně odstraní chlór a jeho sloučeniny, čímž zlepší chuť vody. Filtry zároveň zachytí i pesticidy a těžké kovy.

Řešíte nějaký problém vody? Chcete mít spokojené zákazníky a ochránit své drahé přístroje před poškozením? Neváhejte nás kontaktovat. Dokážeme vyřešit téměř jakýkoliv problém a zároveň vám poradit ve všem, co se týká vody.

Přidat komentář

Úprava vody pro průmysl i domácnosti

Tento web využívá cookies pro zajištění funkčnosti webu a získání statistik návštěvnosti webu. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Starší příspěvky:
EuroClean bude součástí projektu S.A.W.E.R. na EXPO 2020

K prototypu sytému S.A.W.E.R., který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a který dokáže kultivovat poušť s pomocí...

Zavřít