Chlórovité aroma a chuť
Chlor se kvůli dezinfekci přidává do vody již desetiletí. Bohužel může působit negativně na naše smysly svou agresivní chlórovitou vůní či chemickou štiplavou příchutí.
Slaná chuť vody
Slanou chuť vody mohou způsobovat chloridy. Chloridové anionty jsou jedny z nejběžnějších anorganických anionů ve vodě, vznikající rozpouštěním solí.
Nasládlá chuť vody
Nasládlou vodu můžeme vnímat někdy v případě vod balených, do kterých výrobci kvůli chuti, ale i konzervaci přidávají CO2.
Železitá chuť a zápach vody
I poměrně malé koncentrace železa mohou způsobit potíže jako např. zvýšený počet kolonií bakterií, které způsobují nepříjemný zápach vody.
Hnilobný zápach
Hnilobný zápach vody bývá zpravidla způsoben přemnožením nějakého druhu bakterií ve vodě. Příčin může být víc. Často se jedná o zvýšenou koncentraci železa a manganu.
Mandlový zápach
Mandlová vůně, může značit zápach po kyanovodíku, tedy kyanidu smíchaného z vodou. V takové chvíli doporučujeme na místě déle nesetrvávat.